Ik krijg wel eens de vraag hoe je pijnlijke ervaringen verwerkt, zodat deze je niet blijven achtervolgen.
Dat is best een lastige, want het vergt een stuk bewustwording.
Let eens op bij jezelf, wat er gebeurt als een diepe pijn, verdriet, boosheid, frustratie opkomt, je krijgt misschien een brok in je keel of een steen op je maag, geef jij jouw emoties dan de ruimte om te komen, mogen ze er zijn of slik je ze weg, wil je weg van het ongemak?
En let daarbij eens op je ademhaling. We hebben ons zelf namelijk vaak een manier aangeleerd om onze emoties te onderdrukken, door te stoppen met ademen of oppervlakkig te gaan ademen (dit adempatroon kunnen we ongemerkt een levenlang blijven vasthouden).
Het enige wat een (pijnlijke) ervaring wil, is gevoeld worden…
Dus sta jezelf toe om te voelen. Accepteer de situatie zoals deze is (als je er niets aan kunt veranderen). En als er een emotie opkomt, adem hier dan doorheen (bv. 4 tellen diep naar de buik in, 6 tellen volledig uit), forceer niets, laat het er maar gewoon zijn.
Door te blijven ademen zullen de emoties makkelijker loskomen, en dat is wat je wilt. Jouw verdriet, pijn, eenzaamheid en andere emoties hebben ruimte nodig om weg te vloeien. Door emoties weg te stoppen, geef je ze deze ruimte niet. Je zet ze dan vast in je lichaam en uiteindelijk zal je lichaam daarop gaan reageren…
‘Elke uitademing is een kans datgene los te laten wat jou niet meer dient’.
~Linda🌸