Dapper vind ik ze. De mannen. Die steeds meer de weg naar me toe weten te vinden. Naar het ademwerk weten te vinden.
Niet bang om in de overgave te gaan. Niet bang om te gaan voelen, wat ze wellicht al jaren hebben verstopt. Omdat de emoties er vroeger niet mochten zijn. Groot moesten ze zijn, en sterk, want je bent nu eenmaal een jongen.
We zijn in een tijd belandt waarin gevoel steeds meer plaats krijgt. We dalen vanuit het hoofd naar ons hart. En dat kan voor mannen wel eens een uitdaging zijn. Misschien wel bedreigend.
Want wat betekent dat voor jou, je mannelijke kracht? Of je vrouwelijke kracht, mag en durf je kwetsbaar te zijn?
Veel mannen zijn zichzelf onderweg verloren.
Er is misschien wel een vaderwond, was vader (emotioneel) afwezig. Moeder was er wellicht wel, maar dominerend, of misschien ook wel afwezig. Was er geen tijd voor jou. Waren ze zelf getraumatiseerd. Hebben er ingrijpende gebeurtenissen in je leven plaatsgevonden, waardoor er een overlevingsmechanisme is ingezet.
En zo leef je vaak een leven lang met onderdrukte emoties, volledig vanuit het hoofd, omdat je niet beter weet en gevoelens onderdruk je liever. Met alcohol of drugs, hard werken of extreem sporten. Doorgaan, want zo is dat jou geleerd.
Maar is dat wie je werkelijk bent? Of zit er onder alle (uiterlijke) lagen een authentieke jij?
Er komt er een moment dat je tegen je onderdrukte emoties aan loopt. Je explodeert of vlucht weg, relaties lopen ten einde. Je lichaam reageert in de vorm van ziekte of vermoeidheid. De jarenlange opbouw van stress wil vrijgemaakt worden. De onafgemaakte bewegingen en onderdrukte emoties willen gezien, gehoord en gevoeld worden.
En wellicht dat je dat kunt gaan loslaten, als je met de verbonden adem aan de slag gaat.
En nee, dat gaat niet in 1 keer, daar zijn echt wel een aantal sessies voor nodig. Je lichaam moet weer vertrouwen in je krijgen. De jarenlange controle mag je gaan loslaten. Het kleine jongetje in jou mag je omarmen, laten weten dat het nu wel veilig is.
Lieve man, de wereld heeft jou nodig.
Jij hebt jezelf nodig.
Jij met alle kwaliteiten in jou.
Jouw krachtige kant, maar ook je zachte kant.
Toe maar, het is ok, jij bent helemaal ok.
🩷