“Het is een vorm van therapie, waarbij we het lichaam aanspreken om op een natuurlijke manier spanning los te laten”

Wij vergeten gebeurtenissen, maar ons lichaam niet. Ons lichaam wacht net zolang op heling totdat jij je eraan overgeeft.

Lichaamswerk, in dit geval Body Remembers Trauma Therapie (BRTT®) is een zelfhulpmethode voor het ontladen van spanning uit het lichaam. Het gaat hierbij om dagelijkse stress, maar ook de diepe chronische spanning.

Trauma kan ontstaan als we op een bepaald moment in ons leven willen vechten of vluchten maar nergens heen kunnen. Ons zenuwstelsel raakt overweldigd en we kunnen onze lichamelijke instincten niet voltooien.

Door vastgehouden spanningen kunnen er blokkades in het lichaam ontstaan die de doorstroom van de levensenergie kunnen beperken. Dit kan leiden tot chronische spanning die geen uitweg vindt en wat zich kan opslaan in onze spieren en ons bindweefsel. Ook (onbewust) opgeslagen emoties kunnen zich in de psoas, ook wel onze ‘Spier van de Ziel’ of angstspier genoemd, opslaan. De psoas ligt diep in het lichaam en wordt daarom nauwelijks of nooit aangeraakt. Dat is ook de reden dat er zoveel spanning in het lichaam blijft zitten. In de loop van je leven kan dit tal van fysieke klachten veroorzaken o.a. in het heup- en bekkengebied, de darmen, de (lage) rug en de schouders, de benen, het middenrif. Zelfs de kaken staan hiermee in verbinding. Allemaal geblokkeerde energie die je je levenslust kan ontnemen.

We starten de sessie met oefeningen die trillen/schudden uitlokken. In de natuur gaan zoogdieren ook trillen/schudden na een stressmoment en gaan dan door met hun leven alsof er niets gebeurd is. Wij herkennen dit mechanisme echter vaak niet meer. Nu gaan we er juist naar op zoek. Het is een passieve methode, dat wil zeggen dat het van binnenuit komt en je het niet zelf hoeft te sturen, je lichaam is leidend. De psoas spier is hier de initiator van deze trillingen. Het is een volledig natuurlijke ontlading, welke wij als mens verleerd zijn.

De opgewekte trillingen, ook wel neurogene tremoren genoemd, beginnen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Je volgt de beweging van het lichaam er ervaart lichtheid, omdat je lichaam datgene aan het loslaten is, wat jij niet meer hoeft mee te dragen. Waarna je je heerlijk ontspannen voelt.

We eindigen de sessie in ontspanning om de opgedane ervaring in het lichaam te laten integreren.

Deze methode werkt preventief en is zeer geschikt op zelf thuis te doen. Eenmaal goed aangeleerd, kan je dit een leven lang toepassen. Als je een aantal sessies hebt ondergaan en voldoende lichaamsbewustzijn hebt opgebouwd, dan krijg je instructies mee voor thuis met een mooie muzieklijst, zodat je er zelf mee aan de slag kunt gaan. Zo houd je een sterk en veerkrachtig lichaam en weet je je eigen grenzen steeds beter aan te geven. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Combinatiesessie: Trauma Release & Breath (TRB®): Een combinatie sessie lichaamswerk met ademwerk is ook mogelijk. Tijdens deze krachtige sessie, waarbij het lichaam zich eerst ontlaadt van fysieke spanning, zal er gestart worden met lichaamswerk en waar vervolgens wordt overgegaan in het ademwerk.

Praktisch

Draag comfortabele kleding en nuttig geen zware maaltijd van te voren.

BRTT® sessie

95 euro (1,5 á 2 uur)

Combinatie sessie BRTT® +Trauma Release Breath TRB®

160 euro (2,5 á 3 uur)

Informatie

Het werkt positief bij de gevolgen van chronische stress, het geeft een

  • gevoel van meer in contact met je lichaam zijn
  • afname van angsten, stress, onrust en paniekgevoel
  • diepe ontspanning, rust in het hoofd, minder pieker
  • opgewekt gevoel, meer energie en meer levensvreugde
Omdat het ontladingsmechanisme een lichaamseigen fenomeen is, kan iedereen spanning ontladen middels BRTT. Het is voor iedereen die zich beter wil voelen in het lichaam en die veerkrachtiger in het leven wil komen te staan.

Er zijn weinig contra-indicaties, maar meldt wel altijd van tevoren lichamelijk ongemak en recente operaties, zodat ik een inschatting kan maken. Bij zwangerschap, (niet) aangeboren hersenletsel, epileptische aanvallen, ernstige psychosegevoeligheid, recente (drugs)verslaving en ernstige bewegingsbeperkingen wordt het afgeraden.

De oefeningen lenen er zich erg goed voor om alleen thuis te doen. Daar is het ook voor ontwikkeld. Het is fijn om 2, soms 3 keer onder begeleiding te ervaren wat het met je lichaam doet. De één zal de voorkeur geven aan sessies onder begeleiding, de ander doet het het liefst thuis, bv. voor het slapen gaan omdat het heel ontspannend en slaap bevorderend kan werken.Let op: Sommige mensen worden er juist erg actief van en doen het het liefst in de ochtend.

“There’s no single more powerful or simpler daily practice to further your health and well being than breathwork.”

“There’s no single more powerful or simpler daily practice to further your health and well being than breathwork.”