“Angst is het enige instinct dat krachtig genoeg is om je hele lichaam te doen laten verstijven.
De psoas, een spier die voor een reflex zorgt en deel uitmaakt van je centraal zenuwstelsel, oefent invloed uit op je lichamelijke integriteit en ook je angst. Als een kind bv bedreigd wordt en verteld wordt dat het moet stoppen met huilen, dan lijkt het misschien alsof dat door middel van wilskracht kan, maar fysiologisch houdt het kind zijn adem in om zich zo veilig te voelen, terwijl het tegelijkertijd zijn plexus aanspant om zo controle te krijgen over de spieren.
Door zulke gevoelens aan de kant te zetten, leert het kind zijn emoties te onderdrukken. Als je je gevoelens niet erkent en als volwassene nog steeds niet, dan kun je terugvallen op deze onaangepaste, fysieke strategie om zo de controle te krijgen over je emoties. Door expres minder zuurstof binnen te krijgen en je bloedcirculatie te onderbreken, voel en ervaar je minder, waardoor je dus verstijft om zo je gevoelens niet te voelen. Na verloop van tijd zal je deze strategie om je emoties te onderdrukken normaal vinden en misschien voel je je er zelfs krachtig door. Je hebt de controle over je gevoelens gekregen, maar wat zijn de gevolgen hiervan?” *
Klachten van een gespannen psoas (ook wel onze spier van de ziel genoemd) kunnen op een latere leeftijd ontstaan, denk aan: darmklachten, (chronische lage) rug- en schouderpijn, moeilijk kunnen doorademen door een verkrampt middenrif, pijn in het heup- en bekkengebied, knieklachten, gespannen kaken maar ook je niet verbonden voelen met jezelf. Allemaal geblokkeerde energie die je levenslust kunnen afnemen.
Body Remembers Trauma Therapie (BRTT®️) is een methode om de psoas te laten ontspannen. Het helpt je met het loslaten van (spier)spanning d.m.v. het natuurlijke en veilige lichaamseigen trilmechanisme. Ik ben echt van mening dat de weg van heling en traumaverwerking niet via je hoofd maar via je lichaam gaat (alleen praten werkt niet). De meeste mensen zijn juist de verbinding met hun lichaam verloren. Maar jouw lichaam is zo oneindig wijs! Die slaat alles (vanaf conceptie!) op. Leer het voelen, leer ernaar luisteren.
~Linda🌸
*Gedeelte uit het artikel: Psoas: de spier van de ziel en het loslaten van angst en spanning (inspirerendleven.nl).