Realiseer jij je bij een conflict waar je heftig op reageert waar je ‘vandaan’ komt? Waar wordt je geraakt, en waarom zo diep? Is het een emotionele trigger? En besef je dat de reactie van de ander ook wel eens uit kindpijn vandaan kan komen?
Een trigger is een pijnreactie uit je verleden. Het activeert een patroon die ooit is ontstaan door een pijnlijke ervaring.
Als er geen ruimte is geweest voor jouw emoties, dan heb je al jong geleerd om je emoties te onderdrukken. Daardoor ontstaan er overtuigingen zoals, ik ben niet lief genoeg, ik ben niet goed genoeg etc. en je kan aangepast gedrag gaan vertonen zodat je de aandacht die je nodig hebt wel krijgt.
Herkenning komt wanneer er mensen op je pad komen als spiegel, waarin je kunt zien wat er nog aan onverwerkte gevoelens en emoties in jou verstopt zitten, vaak al een leven lang en welke door een gebeurtenis in het heden op deze manier omhoog kunnen komen.
Door dit patroon bij jezelf te gaan herkennen kun je in geval van een trigger een adempauze inlassen. Je kunt gaan begrijpen dat een trigger daar is om jou te beschermen, om deze oude pijn niet te voelen. Maar het is juist de bedoeling om deze pijn te gaan voelen en te helen, anders blijft jouw lichaam jou seintjes geven, totdat je de boodschap aanneemt. Ons lichaam wacht net zolang op heling totdat jij je eraan overgeeft en er de verantwoording voor gaat nemen.
En dat vraagt moed, om eindelijk de weg naar binnen te vinden.
Ademwerk kan je hierbij helpen. Zonder dat je het verhaal erachter hoeft te weten, gaat de verbonden adem op zoek naar die delen in het lichaam die jij onbewust hebt vastgezet.
De triggers zullen nooit helemaal verdwijnen, maar je kan er wel mee leren omgaan. Door je verleden aandacht te geven. Zo kun je je oude pijn een plek geven.
Je zal minder heftig gaan reageren; er ontstaat nieuw gedrag. Waar normaal je energie overging in een overlevingsstrategie, is die ruimte nu over voor positieve ontwikkelingen. Door aandacht voor dit proces, door met liefde en compassie naar jezelf te kijken, zal ook je lijf in een meer ontspannen balans komen.
~Linda🌺