Alle kinderen zijn loyaal aan hun moeder. Simpelweg omdat je haar nodig hebt om te overleven.
Als jouw moeder een zeer gespannen en gestresste mama was, dan is de kans groot dat je een manier hebt moeten vinden om hiermee om te gaan, zowel emotioneel als met je gedrag (een coping strategie). Misschien moest je wel op je tenen lopen uit angst voor een heftige reactie, of ben je je dingen voor haar gaan oplossen, of ben je jezelf heel erg op de achtergrond gaan zetten om haar niet te belasten, misschien gaf je jezelf wel de schuld van haar overspannenheid…
Hoe gespannener jouw moeder was, hoe minder emotioneel aanwezig ze kon zijn voor jou.
Als je moeder emotioneel afwezig was (dat kan meerdere oorzaken hebben), is ze er wellicht niet in geslaagd jou te bieden wat je nodig had voor je emotionele ontwikkeling en kan je hele leven (onbewust) beïnvloeden. Er kan een patroon zijn ontstaan die als een rode draad door je leven loopt.
Het doel is niet om onze moeder (of onszelf) de schuld te geven, maar inzicht te krijgen in wat jij hebt meegenomen uit je jeugd.
Het helingsproces begint bij bewustwording, de (h)erkenning en dan de verantwoording voor jezelf nemen zodat jij de wonden in jouw zielt kunt gaan helen.
~Linda🌸