Wist je dat ademen door je neus veel gezonder is dan continue in-en uitademen door je mond?
Door altijd door je mond te ademen kun je jezelf zelfs letterlijk ziek maken (denk aan luchtvervuiling en ziekteverwekkers die je ongefilterd inademt).
Gun jezelf het gevoel van een gezonder lichaam, betere sportprestaties en minder stress door je bewust te worden van je manier van ademen.
Neusademhaling (in en uit door de neus) heeft echt veel voordelen. En zo heeft ademen door de mond echt veel nadelen!.
Probeer het voor jezelf gewoon eens uit, wordt je bewust en schakel zo nodig terug van een mond- naar een neusademhaling.
Ook bij het sporten is een neusademhaling belangrijk: Adem je door je mond, dan verlaat de CO2 te snel je lichaam, waardoor je lichaam minder toegang heeft tot zuurstof in je bloed. Adem ook tijdens rustpauzes in de sportschool door je neus. Het helpt bij sneller herstel van je spieren tussen de setjes door.
Tijdens het slapen is een gesloten mond ook aan te bevelen, je slaapkwaliteit verbetert! Natuurlijk weet je niet hoe je slaapt, maar daar zijn hulpmiddelen zoals speciale mondtapes voor (je kunt natuurlijk ook een gewone pleister/tape gebruiken). Als je niet uitgerust wakker wordt, of veel snurkt, is dit zeker het uitproberen waard. Op een bepaald moment raak je gewend en is de tape wellicht niet meer nodig.
N.b. Bij stress zit de adem vaak hoog, ademen we te snel. Er zijn ontspannen ademtechnieken, die laten je vaak diep in door de neus ademen en uit via de mond. Zeker als je de uitademing verlengt, kalmeer je je lichaam al binnen enkele minuten. Oefen dit bij het gevoel van stress of paniek. Ik geef ze altijd bij mijn sessies mee!
~Linda🌸