In deze post leg ik je graag uit wat de techniek Verbonden Ademhaling nu precies inhoudt.
Zoals de naam eigenlijk al zegt, we gaan de adem verbinden, we gaan actief in- en uitademen door de mond zonder pauze. Een diepe, volle inademing en een korte moeiteloze uitademing. Door langdurig op deze te manier ademen (liggend op een matras) gaan er verschillende processen in het lichaam aan het werk. De balans tussen zuurstof en koolstofdioxide verandert waardoor er lichamelijke sensaties kunnen ontstaan (tintelingen, verkrampingen).
De techniek zal in eerste instantie onnatuurlijk aanvoelen, je mond wordt droog, je mind gaat met je aan de haal. Maar na een minuut of 10 gaat je lichaam het ademritme overnemen en verdwijnt tijd en ruimte naar de achtergrond. Dit is vaak ook het moment van de eerste lichamelijke sensaties.Dan gaat je adem als het ware op zoek naar die delen in je lichaam, waar je de energie ooit hebt vastgezet. En dat kan heel ver gaan, zelfs tot in de baarmoeder (waar je het gevoel van je moeder hebt gevoeld).
In de loop van ons leven hebben we de adem bij traumatische gebeurtenissen vaak vastgehouden met als gevolg dat gevoelens worden stilgelegd en emoties onderdrukt, wat uiteindelijk veel vitale energie kost. Door nu de ademhaling stap voor stap te verruimen, laten we steeds meer leven toe. De gesloten gebieden worden geopend waardoor onverwerkte trauma’s en emoties kunnen worden losgelaten. Vaak zijn dat tranen, maar soms kan er ook een enorme blijdschap worden aangeraakt, of een boosheid (die er vaak in een schreeuw uitkomt). Het lichaam kan willen bewegen. Soms is er een spirituele ervaring, waarin eenheid wordt gevoeld. En soms lijkt er niets te gebeuren, dan krijg je sowieso meer ruimte, energie in je lichaam. Elke sessie kan weer een andere ervaring zijn maar is precies goed voor jou in dit moment. De boodschap aan jou is je lichaam te vertrouwen, durf je er maar aan over te geven, wetende dat het niets is vergeten.
De sessie duurt ongeveer 45 minuten en wordt afgesloten met ongeveer 20 minuten integratiefase waarin je terugschakelt naar je eigen ontspannen adem door de neus en het lichaam alle tijd krijgt de opgedane ervaring te integreren. Je zakt in de diepe verbinding met jezelf.
Het doel van deze techniek is om spanning en blokkades te releasen zodat de energie weer kan gaan stromen. Om ruimte te maken, te voelen dat jij alle ruimte mag innemen, je levenskracht mag voelen. Je bent tijdens de sessie volledig in het moment, in verbinding met het lichaam.

Wat zijn de voordelen van deze techniek

De effecten zijn fysiek en emotioneel, vaak helpen ze je bij het verminderen van allerlei klachten en het verbeteren van je algehele welbevinden, zoals bijvoorbeeld:
 • Herstel natuurlijke ademhaling
 • Afname van angstgevoelens, spanning/stress
 • Beter slaappatroon
 • Meer focus en concentratie
 • Meer vertrouwen in je lichaam
 • Verwerken van gebeurtenissen in je leven
 • Positievere levenshouding
 • Minder piekeren, minder mentale onrust
 • Meer contact met gevoelsleven
 • Beter stellen van eigen grenzen
 • Versterking van emotioneel evenwicht
 • Meer aanwezigheid, hier en nu
 • Meer besef van vrijheid en innerlijke stilte
 • Meer inzicht op innerlijke conflicten
 • Meer gevoelens van eenheid
Verdere informatie:
Wanneer kies je voor een 1-op-1 sessie of ademen in een groep? Hoe vaak kies je voor een sessie en hoeveel sessies zijn er nodig? Is er een integratietijd na een ademsessie en nazorg? Over deze onderwerpen schreef ik eerder een blog.
~Linda🌸