Een fijne ontspannen ademtechniek is de Hartcoherent breathing. Met deze wetenschappelijk onderzochte techniek kalmeert d.m.v. een regelmatige in- en uitademhaling je hartslag en reguleer je binnen aan aantal minuten de tijd tussen je hartslagen (HRV).
Het ritmisch ademen creëert coherentie tussen je gedachten- en je hartritmegolven waardoor de verbindingen in je brein harmonieus met elkaar gaan samenwerken zodat je ook emotioneel in balans komt, je geeft je lichaam het seintje ‘veilig’.
We hebben niets in het leven onder controle behalve je ademhaling, deze kun je namelijk sturen. Maar omdat het zo een automatisch proces is staan we vaak niet stil bij het feit dat er door beheersing van je adem je over een eigen kracht beschikt om je stress te reguleren.
Het is mogelijk om je hartcoherentie te trainen. Dit kan je doen door 2 á 3x per dag ongeveer 10 minuten bewust rustig te ademen. Deze techniek bestaat in feite uit twee delen: een gelijkmatige ademhaling én een fijn gevoel. Wanneer je piekert is je hart niet coherent en is dit terug te zien in apparatuur die HRV kan meten.
  • De techniek
– Je begint met 4, 5 of 6 tellen in en dezelfde 4, 5 of 6 tellen uit door de neus te ademen. (Kijk even hoeveel tellen voor jou het beste werkt, zolang je in de oefening maar steeds dezelfde hoeveelheid tellen in- en uitademt.)
– Tegelijkertijd neem je in gedachten fijne gevoelens als dankbaarheid en liefde mee, alles waar jij blij van wordt. Adem zo door.
Er zijn verschillende adem-apps te downloaden die je zouden kunnen ondersteunen met het ademen.

Ik kwam een aantal filmpjes op YouTube tegen die fijn zijn:

Hartcoherentie oefening – F5 – YouTube

Hartcoherentie oefening – Voorbereiding op ‘hartcoherent’ ademen (F7) – YouTube

Hartcoherentie oefening – Voorbereiding op hartcoherent ademen (F8) – YouTube

~Linda🌸