Houd jij je adem ook vaak (onbewust) vast, of houd je deze in?
Onze adem houden we vaak in bij paniek en stress. Kijk maar eens wat je doet als je schrikt, wat is de reactie van jouw lichaam? Of als je een heftige emotie ervaart? Ook dat is een moment dat we onze adem kunnen vastzetten, eigenlijk om dan liever de emotie niet te willen voelen. Zelfs bij opperste concentratie hou je je adem vaak in.
Op zich is dit vasthouden niet erg, tenzij het een onbewust adempatroon is geworden. Want het vastzetten kost inspanning voor je borstkast en ademhalingspieren, je middenrif spant aan, je schouder- en nekspieren kunnen zich aanspannen, zelfs je keel- en kaakspieren. Je kunt zo echt een lichaamspantser opbouwen waardoor het steeds moeilijker wordt diep en vrij in te ademen.
Word je bewust van het vastzetten van je adem, echt gaan letten op wanneer je dit doet. Dat vergt dagelijks bewust zijn.

Yoga (oefeningen) kan je helpen om je middenrif te ontspannen maar ook simpele ademtechnieken, bv.:

– Ga op je rug liggen, knieën gebogen
– Plaats een hand op je borst, de andere aan de onderzijde van je ribbenkast
– Adem langzaam in door je neus (je buik zet uit en je voelt je hand omhoog komen, je borst beweegt nauwelijks)
– Adem uit door je neus en span je buikspieren aan (trek je navel in).
Heb je hulp nodig bij het vergroten van je lichaamsbewustzijn of het doorbreken van je adempatroon en daarbij het loslaten van vastgezette emoties, dan zou je aan een lichaamswerk- of ademsessie kunnen denken. Ik help je graag.
~Linda🌸