Ik wil je vragen je eens bewust te worden van de manier waarop je ademt.
Sluit je ogen, zit rechtop op of ga even liggen en word je bewust van je ademhaling. Misschien leg je even een hand op je borst en een hand op je buik. Adem in en uit, forceer niets, verander niets. Let alleen maar op hoe je ademt. Doe je dat in en uit door de neus? Of misschien wel door je mond? Waar hou je een pauze, voor de in- of voor de uitademing? Waar adem je als eerste heen, je buik, je borst? Heb je een vloeiende ademhaling of moet je ergens ‘doorheen’ ademen? Neem alleen maar waar.
Een goede ademhaling zou zijn een gelijkmatige rustige in- en uitademing door de neus naar de buik (je neus is het primaire ademorgaan, ook tijdens de slaap en tijdens het sporten).
Je wilt dus licht, langzaam en diep inademen (ook wel de LSD-adem genoemd; Light, Slow en Deep).
Een lichte adem omdat het niet de bedoeling is dat je grote teugen lucht insnuift en hard uitblaast, nee je houdt je adem ‘klein’. Dus adem rustig en licht in door de neus, breng je adem dan langzaam en diep naar de buik (hierdoor gebruik en dus ontspan je je middenrif) en adem langzaam en rustig uit door je neus.
Van deze manier van ademen wordt je rustig en je zal automatisch minder gaan ademen. Een gezonde ademhaling ligt in rust nl. onder de tien keer per minuut. Een optimale ademhaling is zelfs 5,5 keer per minuut.
Mocht je echt in stressvolle situaties terechtkomen, dan zijn er ook goede ademtechnieken. Deze gaan vaak wel in door de neus en uit door de mond (zie mijn blog Ontspannen ademtechnieken).
Als je je dagelijks van je ademhaling bewust wordt, en deze dus ook bewust gaat sturen, dan kan je je (verkeerde) adempatroon gaan doorbreken. Het vergt veel bewustzijn, tijd en oefening!
~Linda🌸