Trauma komt in de loop van je leven terug als een reactie in plaats van een herinnering, waar wordt jij door getriggerd? Wat raakt jou? Die laag die daaronder zit is wat je mag onderzoeken. De trigger is de uitnodiging.
Onverwerkt jeugdtrauma kan eruit zien als:
– laag gevoel van eigenwaarde
– verlatings-/bindingsangst
– codepency in relaties
– goedkeuring van anderen nodig hebben
– gevoel van schaamte
– niet met conflicten om kunnen gaan
– altijd beren op de weg zien
– weerstand hebben bij positieve veranderingen
– tolereren van beledigend gedrag
– je grenzen niet kunnen bewaken
– moeite om voor jezelf op te komen
Het komt vaak voor dat er geen bewuste herinneringen meer zijn, maar dat je allerlei vage klachten of onbestemde gevoelens bent gaan ontwikkelen.
Leef jij op de automatische piloot? Weet dat wie jij bent voor 95% wordt bepaald door je onderbewustzijn, door alles wat jij in het verleden heb meegemaakt. Langdurige klachten komen dan ook vaak voort uit opgeslagen herinneringen uit je verleden, die hebben een imprint achtergelaten in je brein die tot op dit moment jou beïnvloeden. Dit herken je door patronen waar je steeds tegen aanloopt.
Leer de triggers te herkennen, word je ervan bewust. En neem de verantwoording jouw reactie te hierop te onderzoeken. Hier ligt de sleutel. Voel wat er gebeurt in je lichaam, de sensaties. En ja dat kan ongemakkelijk voelen, weerstand opleveren, maar dit is slechts je bescherming om niet te hoeven voelen.
Je hebt de keuze er anders me om te gaan.
Een lichaamsgerichte therapie (BRTT®️) kan helpen om je zenuwstelsel opnieuw te reguleren, je stress te verlagen. Ademwerk kan helpen in je proces bij het doorvoelen van oude vastgezette emoties. Zonder dat je er over hoeft te praten, zonder dat je het verhaal hoeft te weten. Jouw lichaam gaat voor jou spreken.
Als je daar hulp bij wilt, voel je welkom.
~Linda🌸