Kom jij weleens in situaties terecht waarin je wordt getriggerd en je door je emoties overvallen wordt?
Emoties ervaren we via onze rechter (intuïtieve) hersenhelft. Als een emotie langer blijft hangen, of vaker terugkeert, komt dat omdat onze linkerhersenhelft er zich mee gaat bemoeien. Die wil het snappen en verklaren. Het maakt een verhaal op basis van eerdere (onverwerkte) ervaringen. Erin blijven hangen heeft te maken met het verzét tegen de emotie, het niet willen voelen en dat kan soms echt heel lang duren!
Wist je dat de emotie zelf fysiek gezien maar 90 seconden duurt? De sensatie is dan je lijf weer uit, geneutraliseerd. Het enige wat nodig is om de sensatie niet te laten hangen, is om de emotie te doorvoelen. Emoties moeten eruit. Ze mogen ons raken. Maar niet beheersen. Als we ze toelaten, gaan ze voorbij. En dat blijkt vaak lastig te zijn.
Pas als je in zo een situatie terechtkomt eens de 5-minuten regel* toe en focus je op je ademhaling. Door je hier bewust van te worden, leer je je emoties te kanaliseren en te verwerken zodat de emotie je niet gaat overheersen.
5 minuten regel
– Bij een heftige emotie, ga dan even ergens rustig zitten waar je alleen kunt zijn. Nodig de emotie vervolgens helemaal uit, leg je handen op de plek waar je de spanning voelt in je lichaam. Blijf er met je totale aandacht bij en neem heel bewust waar wat er allemaal in je lichaam gebeurt. En adem door de emotie heen, adem naar de verkrampte plek; diep in door de neus naar de buik, langzaam en langer uit door de mond. En voel zonder er een verhaal van te maken, laat de energie van je emotie maar een uitweg zoeken. Het ademen zorgt ervoor dat je de emotie zich niet vastzet in je lichaam. Blijf ademen en voelen en merk dat je zo vanzelf binnen een paar minuten kalmeert.
– Het kan ook zijn dat er bij deze oefening oude, onderdrukte emoties naar boven komen zoals boosheid en verdriet. Doorvoel ze zonder ook hier een verhaal te maken. Neem het waar, adem rustig door en nodig ook hier de emotie volledig uit en wacht tot de energie vanzelf afneemt in je lichaam. Misschien komen de tranen, laat ze er maar zijn, je bent oud zeer aan het ontladen. Het verhaal is voor je lichaam niet belangrijk, het wil alleen in je lijf doorvoeld worden, de energie (e-motion = energy in motion) wil stromen.
– Als je echte boosheid ervaart, dan mag je dit gaan uiten door met je lichaam te bewegen, dansen, springen, schudden. Voel wat jouw lichaam nodig heeft om zich te ontladen. Ook hier, ga niet in de verhalen mee, alleen maar voelen en uiten, misschien wil je het wel uitschreeuwen. Op deze manier verwerk je oude vastgezette energie waardoor er meer ruimte in je lichaam en voelen vrijkomt en de stress afneemt.
Hoe voel je je nu?
🤎
*Geïnspireerd door de vrouwenkrachtacademie.nl