Ben jij geboren met behulp van een vacuüm pomp of tangverlossing?
Vaak hoor ik in de praktijk over onbestemde klachten als hoofdpijn, overprikkeling, soms draaierigheid, concentratiestoornissen, angst. Vage klachten die soms al een leven lang aanwezig zijn, maar waarvoor geen reden kan worden aangewezen.
Als ik mijn (van tevoren toegestuurde) vragenlijst dan doorneem en ik lees dat er sprake is geweest van een vacuümpomp of tangverlossing en dat er als baby heel veel gehuild is, gaan bij mij alarmbellen af. Ik ben bekend met het werk van Anna Verwaal (geboorteconsulente, zie de podcast hieronder) en weet dat geboortetrauma veel voorkomt maar nog niet altijd de juiste aandacht voor is.
Geboren worden kan namelijk een diepe emotionele en fysieke impact hebben, zeker als er complicaties zijn (denk ook aan vroeggeboorte, navelstrengomwikkeling, afwijkende ligging, weeën opwekkers, keizersnede, wegvallende hartslag, couveuseperiode). Het kan dus fysieke sporen achterlaten, maar een traumatische geboorte kan ook worden opgeslagen in het celgeheugen. Triggers die dit in de loop van je leven kunnen activeren, worden vaak hier niet aan gelinkt, maar kunnen er wel degelijk mee te maken hebben….
Vaak werkt het bewustzijn hierop al helend vanwege het feit dat je je erkent voelt voor een periode waar jij zelf nog geen woorden aan kon geven, maar er wel degelijk een pijnlijke start is geweest.
Eventuele hulp die je kunt inschakelen als er sprake is van geboorte trauma: cranio sacraal therapeut of een osteopaat (vooral ook voor je baby als je zelf net ‘met hulp’ bevallen bent). NEI-therapie kan misschien een mooie zijn. Ook EMDR kan worden toegepast bij preverbaal trauma.
Met ademwerk- en lichaamswerk kan eventueel trauma worden verlicht (ook voor de moeder van een traumatische bevalling) door de erkenning, het ontladen van onbewust opgeslagen emoties en het leren reguleren van spanning uit het lichaam.
Ik help je graag.
🌸
Mocht je hier iets in herkennen, bijgaand een interessante podcast van Anna Verwaal met Jorn Luka, The Trueman Show #106, link: https://thetruemanshow.com/podcast-106