Ademwerk omvat diverse ademhalingstechnieken waarmee je processen in je lichaam kunt beïnvloeden. Ontspannen technieken kunnen ingezet worden bij stress, paniek en angst maar dus ook voor ontspanning, om beter te slapen etc.
Maar het kan zomaar zijn dat wanneer je een ademtechniek inzet, je juist méér spanning ervaart, dat het bij jou in eerste instantie averechts werkt.
Soms heeft het gewoon even tijd nodig om je lichaam aan het bewust ademen te laten wennen. Maar het kan ook zijn dat door een schokkende gebeurtenis je adem juist een trigger is geworden. Je bent misschien ooit in een situatie terechtgekomen waar je letterlijk niet meer kon ademen (bijna verdrinking of verstikking) of een ernstige freeze reactie hebt gevoeld waarin je niet meer kon bewegen en ademen.
Ik zal dan adviseren om je in het begin alleen maar bewust te worden van je adem, zonder het tellen van je ademhaling. Adembewustzijn werkt namelijk al ontspannend en brengt je in het nu.
Neem waar hoe je ademt, adem je in en uit door de neus? Voel je de ademstroom? Waar adem je naartoe? Dus alleen maar gewaarworden van je adem en dan misschien rustig proberen je adem wat kleiner te maken. Forceer niets.
Als jij er aan toe bent kan je een simpele techniek gaan proberen; 5 tellen door de neus in naar de buik en 5 tellen door de neus uitademen, gewoon heel licht en ontspannen. Het is belangrijk dat je het middenrif leert gebruiken. (Ook hier, als 5 tellen teveel is, begin je kleiner.)
Geef dit echt even de tijd. Vandaaruit kan je andere technieken proberen, waarbij je zelf wel voelt welke techniek jou het beste past. Mocht het nog te veel stress geven dan zijn er andere manieren om je meer te laten ontspannen. Als je deze tips wilt ontvangen, laat me rustig weten.
Note: Zorg er altijd voor dat je je eigen ontspannen adem in & uit door de neus ademt (liefst ook ’s nachts, plak eventueel je mond af met zachte tape).