Spierspanning kan ontstaan als je pijnlijke gebeurtenissen meemaakt en je adem stokt. De emotie zorgt er dan voor dat er chronische spanning op een bepaalde spier ontstaat. Dit kan op meerdere plekken in je lichaam gebeuren.
Als het lichaam zich niet (meer) kan ontspannen bouwt het een spierpantser op, waardoor het bijvoorbeeld niet meer zo diep kan doorademen. Dat kan gebeuren als de spieren rondom het borstgebied gespannen zijn, vaak komt je ademhaling dan niet hoger dan het middenrif.
Tijdens een ademsessie kom ik ook vaak spierspanning onder de ribben tegen. Dit gebied wordt ook wel de ‘angstgordel’ genoemd; wat durf je van binnen te voelen, wat durf je aan de buitenwereld te laten zien?
Maar ook is er vaak spanning in het bekkengebied en de buik, de schoudergordel, het keelgebied en de kaken.
De spanning kan door een verbonden ademhalingssessie opgeheven worden.
Door op bepaalde punten in jouw lichaam te drukken, en je naar deze plekken toe te laten ademen, kan de spanning verminderen of zelfs weggaan, waardoor de vastzittende emoties vrijkomen.
Bij diep trauma is gedoseerd loslaten nodig i.v.m. her-traumatisering; je moet van overleven naar leven. Verwacht dan ook niet dat al je trauma binnen 1 sessie losgelaten kan worden. Daarnaast heeft je lichaam een cel geheugen en het heeft dus vaak meerdere sessies nodig.
Als jij mij het vertrouwen wilt geven hier samen doorheen te gaan, voel je dan meer dan welkom.
~Linda🌸
N.b. Naast ademwerk kan ook lichaamswerk, in dit geval BRTT, een goede ontlading van spanning zijn. Dit is een lichaamsgericht proces waarbij op zoek wordt gegaan naar het trilmechanisme van het lichaam.