Het is goed om je te beseffen dat er een verband kan zijn tussen jouw onverwerkte emoties, spierstijfheid en oppervlakkige ademhaling, zodat je op zoek kunt gaan naar technieken die jezelf kunnen bevrijden van emotionele blokkades en fysiek ongemak. Hoe beter jij jezelf leert kennen en bewust wordt van wat er in jou speelt, je lijf leert voelen en je grenzen bewaken, dan zal het luisteren naar de wijsheid van je lichaam je heel veel gaan brengen.
Psoas-spier
Diep in je lichaam ligt de psoas. Het is de spiergroep die de je boven- en je onderlichaam met elkaar verbindt (de spier loopt van de binnenkant van je bovenbenen, door je bekken langs je onderrug, daar hecht de spier zich aan het middenrif). Samen met de kaakspieren is het één van de sterkte spieren in ons lichaam. De psoas wordt ook wel onze ‘angst of vecht en vlucht’ spier of de ‘spier van de ziel’ genoemd.
We hebben allemaal wel eens onze emoties ingehouden. Maar we realiseren ons niet dat het zenuwstelsel dit aanstuurt. Bij onveiligheid of overweldiging zet je zenuwstelsel processen in werking. Dit gebeurt door je spieren aan te spannen, de strakke kaak, de vernauwing van de keel, hoge hartslag en bloeddruk, de adem vasthouden, het bevriezen en bepantseren van de borstkas en vuisten die zich klemmen. De reactie om je klein te maken (in foetushouding om de organen in de romp te beschermen) komt door de psoas die dit supersnel uitvoert.
Trauma slaat zich op in je cellen, in je bindweefsel en in je spieren. De psoasspier houdt niet persé emoties vast, maar slaat wel die samengetrokken spierspanning op.
Onderdrukt emotioneel trauma kan bijdragen aan aanhoudende spierspanning. Hoewel het gevoel misschien niet langer bewust is, kan de neurologische reactie van de spierspanning lang na de gebeurtenis in het lichaam blijven.
Ook dagelijkse stress, negatieve emoties wat niet wordt ontladen zorgt voor een chronische staat van paraatheid in het lichaam, de psoas blijft dat alert op vluchten of je klein maken. Het is het gebrek aan ontlading wat uiteindelijk voor klachten zorgt.
Lichamelijke klachten
De psoas kan strak worden, zelfs uitdrogen (dit kan ook door langdurig zitten gebeuren!) en kan de volgende klachten veroorzaken:
– (Chronische) pijn in de onderrug/rug
– Heupklachten en/of klachten in de lies
– Klachten in nek & schouders
– Obstipatie en darmklachten (bolle buik)
– Moeite met buikademhaling door verkrampt middenrif
– Gespannen kaken
– Afwijkend bewegingspatroon
– Niet verbonden voelen met jezelf
  • Effect op de ademhaling
Door aanhoudende spanning in de psoas of chronische korte inademingen trekt het middenrif samen, dit kan uiteindelijk je ademhalingspatroon verstoren en de bewegingen veranderen. De adem is een barometer van onze emotionele gezondheid en veerkracht. Helaas zijn velen van ons zich niet bewust van de rol van onze adem.
Wanneer we overweldigd of bang zijn, of een emotionele trigger ervaren, verandert je ademhaling; sneller ademen, zuchten, hijgen of zelfs helemaal stoppen met ademen. Wanneer we pijn ervaren, vooral de pijn van verlies, trekken we ons er van nature uit terug (onze spieren trekken samen) of we sluiten ons af (heel stil worden).
  • Hoe kan je de psoas ontspannen?
Naast o.a. beweging, rek- en strek- en ademoefeningen, yoga is er een (zelfhulp) methode om het lichaam te helpen bij het loslaten van diepe spierpatronen van stress, spanning en zelfs trauma: BRTT®️, de Body Remembers Trauma Therapie. Omdat deze methode vanuit het zenuwstelsel gebeurt is het effect vaak dieper en structureler dan alleen spieroefeningen.
De methode roept het natuurlijke trilmechanisme van je lichaam aan. Hierdoor kan de spanning die je ooit hebt vastgezet gereleased worden. Het gaat hier om het ontladen van dagelijkse spanning, maar ook de diepe (chronische) spanning.
Het zenuwstelsel geeft de samengetrokken spieren vrij door de natuurlijke reactie van het trillen toe te staan, waardoor ademhaling en spierspanning terugkeren naar een staat van evenwicht. Vaak komen emoties omhoog door de ontlading waardoor emotionele bevrijding ontstaat.
Het werkt heel goed bij het verlichten van de bovengenoemde klachten en het kan de psoas spier weer herstellen, waardoor je bouwt aan een sterk en veerkrachtig lichaam. Eenmaal goed aangeleerd kan je deze methode levenslang thuis zelf toepassen. Ik geef deze methode altijd mee met ontspannen ademtechnieken.
Ook de verbonden adem kan je helpen om onbewust vastgezette energie weer te laten stromen en je natuurlijke adempatroon te herstellen (zie mijn blog de Techniek Verbonden ademhaling).
Wil jij leren om spanning te ontladen? Wees dan welkom, ik help je graag.
~Linda🌸
Geïnspireerd door een artikel van Montgomery Somatics.