Ademen is een automatisch proces. Als jij je niet bewust bent van je adempatroon (en je dit dus overlaat aan het onderbewustzijn) dan kan het zijn dat je adem steeds oppervlakkiger en beperkter wordt en zo ongemerkt een verkeerd adempatroon ontstaat.
Vaak heeft deze zijn oorsprong al in je jeugd, werd jou gezegd niet te moeten huilen omdat je een ‘grote meid’ of een ‘grote jongen’ was, of was je te druk door je enthousiasme en moest je rustig of stil zijn. Zo werd er voorbij gegaan aan jouw verdriet of juist jouw uitgelatenheid, en dus eigenlijk aan jou. Je vrijheid om je gevoel te uiten werd ingeperkt.
Zo leerde je eigenlijk dus al heel jong om je gevoelens waar een ander niets mee kon of te veel was, te onderdrukken. Om zo wél geaccepteerd te worden. En de enige manier om gevoelens te onderdrukken is door je adem in te houden.
Maar met het inhouden van je adem, wil het niet zeggen dat die gevoelens dan ook echt weg zijn… ze worden door de onderdrukking naar het onderbewuste geplaatst. Je lichaam onthoudt de spierspanning (het verkrampen van je middenrif, het vernauwen van je keel, het ballen van je vuisten) en dit onbewust vasthouden kost ontzettend veel energie en de spanning in je lichaam kan chronisch blijven.
Wees je bewust van je adem. Check af en toe even bij jezelf in. Voel waar je adem zit. Houd jij ‘m ongemerkt vast door het middenrif aan te spannen?
Of misschien voel je een emotie, een zwaarte, neem het dan eens alleen waar zonder het te willen veranderen en adem er eens rustig doorheen. Je kan de 4-6 ademtechniek pakken, 4 tellen diep in door je neus naar de buik, 6 tellen volledig uit door je mond. Blijf zo ademen diep in en uit. Voel  na 5 minuten eens of de spierspanning en/of de emotie er nog zit. Hoe voel je je nu?
Voel je dat je adem je eigen medicijn is? Zomaar gratis bij je om je lichaam, bijna direct, te kalmeren. Simpelweg door je adem te sturen.
Naast ontspannen ademtechnieken, kan een ademsessie een verkeerd adempatroon doorbreken. Ik help je graag.
~Linda🌸